Csúcsminőségű kutya- és macskaeledel   |   Puur Fit Magyarországi Képviselet

Cikkek

Minőségi táp = kevesebb állatorvosi költség?

puurfit.hu
2023.11.22 08:30
Minőségi táp = kevesebb állatorvosi költség?

Amikor kutyatulajdonosok összefutnak, beszélgetéseik általában két témára összpontosulnak. Az egyik a kutyák tartásának helyéről szól: legyen-e a kutya inkább kint vagy bent, vagy hagyjuk rá, hogy maga döntse el, hol szeretne lenni. A másik fontos téma pedig a kutya táplálása.

Ez utóbbi sokkal jelentősebb, mint amennyire általában figyelmet szentelünk neki. Ha a kutya életének minden szakaszában minőségi tápot kap, nemcsak hosszabb és fájdalommentes életet biztosíthatunk neki, hanem a mindennapokban is élénk, jó kondíciójú társunk lehet. Ezzel elkerülhetőek az alultápláltság miatti gyakori állatorvosi látogatások.

Kezdetben, amikor egy kiskutya érkezik hozzánk, mindent megadunk neki: kényelmes fekhelyet, sok játékot, és gondosan választott tápot. Azonban idővel, amint hozzászokunk a jelenlétéhez, a lelkesedésünk csökken, és a figyelmünk is elhalványul. Ilyenkor gyakran olcsóbb tápra váltunk, mondván, hogy az is megfelel.

„Igaz, hogy meghatározó szerepe van a kezdeti időszakban választott tápnak, ugyanis az alapozza meg a kutya kialakuló immunrendszerét, fizikumát, és biztosítja a kellő tápanyagot a rohamos fejlődéshez. De téved, aki azt gondolja, hogy ennyivel le is lehet tudni egész életére a dolgot. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, jó kondícióban lévő, boldog kutyánk legyen, élethosszig oda kell figyelnünk arra, hogy a számára legmegfelelőbb tápot kapja. Aki úgy dönt, hogy kutyát fogad az életébe, ezzel bizony számolnia kell. A tápon való spórolás csúnyán visszaüthet, hiszen az évek folyamán ezen megspórolt összeg többszöröse mehet el állatorvosra, ha a kutya az alultápláltság miatt gyenge immunrendszerű és ezáltal beteges lesz” - hívta fel a figyelmet Juhász Gábor, bronzkoszorús mesterkiképző, a Bende Művek területi képviselője.

Egészséges lendület vagy unott punnyadás?

A megfelelő kutyatáp fontos a kutya optimális egészsége és energiaellátása szempontjából. Ez a táp tartalmazza az összes szükséges tápanyagot, mint például fehérjét, szénhidrátot, zsírt, vitaminokat, és ásványi anyagokat, amik elengedhetetlenek a kutya növekedéséhez, energiaszintjének fenntartásához és az egészséges testműködéshez. Az ideális táp segít a kutya testsúlyának megőrzésében is, megelőzve az elhízást, ami különböző egészségügyi problémákhoz, így ízületi fájdalmakhoz, cukorbetegséghez és szívbetegségekhez vezethet.

A táp textúrája és összetétele fontos a kutya szájhigiéniájában, támogatva a fogak és az íny egészségét, míg az esszenciális zsírsavak és fehérjék hozzájárulnak a kutya bőrének és szőrzetének egészségéhez, csökkentve a viszketést, a szőrvesztést és a száraz bőr problémáit.

„Egyes kutyák érzékenyek lehetnek bizonyos összetevőkre, például gabonafélékre vagy mesterséges adalékanyagokra. A megfelelően kiválasztott kutyatáp segíthet elkerülni vagy kezelni az ételallergiákat és intoleranciákat. De a kutyatápok összetétele és minősége nem csak a fizikai állóképességre van hatással, befolyásolhatja a kutya mentális állapotát is, hozzájárulhat a jobb koncentrációhoz és élesebb elméhez, ami főként egy munkakutya esetében nem elhanyagolandó” - mutatott rá a szakember.

Fifike finnyás, nem eszik meg mindent…

Fifike, a kutya, bár nem látszik rajta, farkas őseitől származó ösztönökkel érkezik a világra, és az elérhető táplálékot fogyasztja el. Farkasok nem válogathatnak, hanem elfogadják azt a zsákmányt, ami rendelkezésükre áll. Ha a kutyánkat tudatosan tápláljuk születésétől fogva, nem fogjuk tapasztalni, hogy válogatós lesz vagy megveti az elé tett ételt.

Sokszor az emberekben él az a téves gondolat, hogy a száraz tápot még ízletesebbé tehetjük valamilyen ízesítéssel, mint kolbászzsírral, vagy hogy feldobjuk az állat étrendjét párizsival és lecsókolbásszal. Fontos megérteni, hogy a kutyák nem kedvelik a túl sós vagy túl fűszeres ételeket. A kutyák számára nincs probléma abban, ha folyamatosan ugyanazt a tápot eszik, mivel ez segít az emésztőrendszerük egyensúlyának megőrzésében. Csak akkor szükséges a tápot megváltoztatni – és ezt is fokozatosan –, ha az adott táp nem ideális a kutya számára. Ennek jelei lehetnek a kutyaürülék színe, szaga és állaga.

Hidegen sajtolt kutyatáp a sláger!

A « hidegen sajtolt kutyatápok » egyre népszerűbbek, mivel számos előnyt kínálnak a hagyományos tápokkal szemben. Ezek a tápok magas tápértékkel bírnak, mivel az alacsony hőmérsékletű előállítási folyamat során megőrződnek az alapanyagok tápanyagai. Ezáltal a hidegen sajtolt tápok könnyebben emészthetők, aminek köszönhetően csökkenhetnek az emésztési problémák és a puffadás.

Ezek a tápok kevésbé valószínű, hogy ételallergiát vagy érzékenységet váltanak ki a kutyákban, mivel az összetevőket kevésbé módosítják, így közelebb állnak a természetes étrendjükhöz. A hidegen sajtolt tápokkal kapcsolatban a kutya tulajdonosoknak érdemes lehet figyelembe venniük a kutyájuk egyéni igényeit és az állatorvos tanácsát, hogy a legmegfelelőbb tápot válasszák kedvencük számára.

„A hidegen sajtolt tápokban lévő esszenciális zsírsavak elősegíthetik a kutyák bőrének és szőrzetének egészségét. Illetve ezek a tápok általában nem, vagy csak kismértékben tartalmaznak mesterséges ízfokozókat, tartósítószereket vagy színezőanyagokat, ami az egészséges táplálkozás szempontjából szintén előnyös lehet”, jegyezte meg Juhász Gábor, aki azt is elárulta, hogy már Magyarországon is elérhető a holland Puur Fit hidegen sajtolt prémium állateledel márka, amely egyedülálló termékválasztékkal büszkélkedhet, így kielégíti minden méretű és korú kutya táplálkozási igényeit.

 

Forrás:  hirado.hu